Pioniers van Almere

Ontmoet de allereerste pioniers van Almere. De eerste ondernemers die het aandurfden om in een nieuwe stad te beginnen en zo de stad hebben gemaakt zoals we die nu kennen. Leer de pioniers kennen die zaken hebben overgenomen of helemaal iets nieuws begonnen zijn. De verhalen van deze pioniers, ondernemers en families zijn allemaal hier te lezen.

AmiKappers

Voordat Debby eigenaar werd van Ami Kappers in Almere Haven, werkte zij al jaren voor de keten. “Mensen met een blij gevoel de deur uit laten gaan, is het leukste dat er is. Na jaren te hebben gewerkt voor deze keten, dacht ik: “Dit kan ik ook zelf, zo gezegd, zo gedaan.” vertelt Debby. “In Almere Haven maakt het, het nog leuker omdat het publiek zo divers is, elke dag is anders” vult Dorien aan.

BakkerBart

Ad en Debora hebben sinds 2007 de bakkerij. “Ondernemerschap zat er altijd in; we hebben altijd ondernemingen gehad. Ik kom uit de bakkerij en mijn man uit de slagerij.” vertelt Debora. “Het leukste aan ondernemerschap is de uitdaging. Geen dag is hetzelfde, je moet letterlijk en figuurlijk zelf voor het brood op de planken zorgen.” De nacht voordat het brood in de verkoop gaat, bakken zij samen de broden en zorgen ze voor de beste kwaliteit.

BakkerijHaven

De Turkse bakkerij, Bakkerij Haven, zit sinds 2008 in het centrum. “We maken alles zelf! Alle koekjes die je ziet, alle Turkse pizza’s, salades” vertelt Mehmet trots. Samen met zijn compagnon runt hij de zaak. “Het leukste aan ondernemerschap vind ik dat je alles zelf doet. Je bepaalt alles zelf, want je bent eigen baas.”

BaxSchoenen

Adri is idolaat van schoenen en werkt al 44 jaar met schoenen, hij houdt van alles wat ermee te maken heeft. Samen met zijn vrouw heeft hij de winkel al 32 jaar. Daarvoor zat er een andere schoenenwinkel. “In dit pand heeft altijd al een schoenenwinkel gezeten, het is de eerste van heel Almere! De vorige eigenaar verkocht nog vanuit een container. Er komen klanten vanuit het hele land naar mijn schoenenwinkel, er zijn nog maar weinig schoenspeciaalzaken in de regio” vertelt Adri trots.

BigL

Als een van de eerste kledingwinkels van Almere begon Big L Jeans ooit op de Albert Cuypmarkt. Lonneke vertelt: “Ik werk nu ruim anderhalf jaar als manager van deze winkel. Het leukste van dit werk zijn toch wel de klanten! Geen dag is hetzelfde, net zoals de verhalen die onze klanten vertellen.” “Jeans is ook echt een passie van mij. Het moment dat je de perfecte jeans voor iemand vindt, dat is in geen woorden te beschrijven.”

BijBrons

Bij Brons is een echt familiebedrijf, samen runnen ze het restaurant tien jaar. “Hij vindt het heerlijk om zijn creativiteit in het eten kwijt te kunnen en smaken te combineren. De waardering die wij daarvoor krijgen, dat is waar je het voor doet.” vertelt Yvonne over haar man en de zaak. “Gasten zijn bij ons écht een avondje uit. Zij hoeven zich nergens zorgen over te maken, wij regelen alles” vult Romina aan.

DosAmigos

Francisco en Yolanda komen uit Malaga, dit is terug te zien in het restaurant en zeker te proeven. “Wij halen alle ingrediënten uit Spanje. Bij ons op de kaart vind je geen pils zoals Heineken maar Estrella. Wanneer je iets van de kaart besteld, bereiden we het helemaal vers voor je.” vertelt Francisco trots. “De sangria die je hier drinkt, bevat ingrediënten uit een geheim familierecept wat al meer dan honderd jaar oud is”.

Bakboord

Brasserie Bakboord zit sinds 5 juli 2000 in de Havenkom en kijkt uit over het water. “Ik werk hier al vanaf dag één” vertelt restaurant manager Chris. “Wij vinden het belangrijk dat onze gasten een mooie middag of avond bij ons beleven. Wij doen dan ook onze uiterste best. Dat betekent dat wij service, gastvrijheid en de kwaliteit van het eten op nummer één zetten.”

BravaCasa

Elf jaar geleden is Riccardo het familiebedrijf, Brava Casa Ristorante, begonnen. Samen met familie en goede vrienden runt hij het restaurant. “Op het menu vind je alleen maar authentieke Siciliaanse gerechten. Alles bereiden we vers en op de manier zoals het in Sicilië ook gebeurt. Er komen zelfs klanten van over de grens om hier te eten!” vertelt Riccardo trots.

DeKaasmakerij

Sinds 2005 zit de Kaasmakerij in het centrum van Almere Haven. Vanaf 1989 bestaat de zaak al. “Het jaar waarin mijn dochter geboren werd, begon ik de zaak.” vertelt Ardaan trots. “Ik heb de landbouwschool gedaan, ik wilde geen baan waarbij je een stropdas aan hoeft naar je werk. Het leukste aan een eigen zaak hebben is het bezig zijn met de klanten en ik zeg altijd: “Als je niet weet hoe de kaas gemaakt wordt, hoe kun je het dan ooit verkopen?”

Deen

Supermarkt Deen zit er nu vier jaar. Ze zijn gevestigd in het oudste pand van Almere Haven, waar ooit de allereerste supermarkt van Almere opende. Deen is van oorsprong een echt familiebedrijf. Malika werkt nu 12,5 jaar voor het bedrijf. “Het is zo fijn wanneer je een klant blij de deur uit kunt laten gaan!” vertelt Malika. “We hebben veel vaste klanten, die kennen wij dan ook bij naam. Het allerleukste vind ik het bezig zijn met bloemen, planten en klanten.” vult Jolanda aan.

Dominos

Lisa werkt nu 5 jaar voor Domino’s Pizza, waarvan de laatste 6 maanden voor het filiaal in Haven. Deze ervaring proef je terug in de pizza’s. Het filiaal in Haven vindt ze het leukste. “Het personeel is erg gedreven om de beste kwaliteit neer te zetten. Voorheen was dat wel anders. Maar nadat mijn werkgever dit filiaal overnam, streven we naar een betere kwaliteit en een hoger serviceniveau. Hierdoor hebben we nu ook terugkerende klanten met vaste bestellingen, dat maakt het werk leuk! We zijn een hecht team en werken met veel plezier samen.” vertelt Lisa.

Esigaret

De winkel zit er nog geen twee jaar en telt al tientallen vaste klanten. “Ze komen hier echt voor de service.” vertelt Gaudionho. “Ik vind het leuk om zoveel service te kunnen verlenen, alles wat wij verkopen rustig uit te kunnen leggen aan onze klanten. Het klinkt misschien cliché, maar het is wel belangrijk. Vaste klanten hebben we dan ook zeker!”

LeJournal

“Le Journal is een laagdrempelige horecagelegenheid, met schappelijke prijzen. Op deze manier geven we veel gezinnen de kans om lekker uit eten te gaan” vertelt Madelon. Samen met haar man Merlijn runt zij het restaurant al elf jaar. Sinds april 2019 hebben zij er een tweede restaurant, die in de Havenkom. “Het leukste aan Almere Haven is dat de gasten zo afwisselend zijn, elke dag is anders!”

Mariola

Vier jaar geleden zette Mariola de zaak te koop. Joke en Friedus, die al 37 jaar in Almere Haven wonen, hadden toen net het roer helemaal omgegooid en kwamen de advertentie tegen. “We maakte altijd al zelf ijs thuis, voor feestjes en partijen.” vertelt Joke. “Het bedrijf van Joke was net verkocht, mijn enige opdrachtgever die stopte ermee en toen zagen we het bericht in de krant. Alsof het zo had moeten zijn!” vertelt Friedus.

Karizmaframe-klein

Sevgî en Ömer komen beiden uit ondernemende families, het is er zo met de paplepel ingegoten. “Sevgî heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het maken van kleding!” vertelt Ömer vol trots. De zaak zit nu zes jaar in het centrum van Almere. Voor de deur zit papegaai Jaren, die is niet weg te denken wanneer je aan Karizma denkt. “Het verkopen vind ik het leukste! Het maken, daar is mijn vrouw het beste in!” vertelt Ömer.

Leutje

Leutje bestaat in 2019 een jaar en zit in hetzelfde pand als Thuis in horen. “Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby!” vertelt Corine. “Thee drink ik elke dag, ik vind het heerlijk! In deze winkel hebben we meer dan 200 smaken staan. Wij zorgen ervoor dat alle thee die wij hebben staan, fairtrade is. Het meeste is dan ook nog eens biologisch en onbespoten.”

Mooi4mij

“Met Mooi4Mij willen wij andere inspireren en blij maken met excentrieke artikelen/hebbedingetjes. Daarnaast leiden we mensen op in kraalkunst door middel van workshops en masterclasses.” vertelt Trix. “Het leukste aan het ondernemerschap vind ik de vrijheid om te groeien. Zelf ben ik niet te enige die groeit, ik zie het ook bij de deelnemers van de workshops, die groeien in wat ze kunnen. Dat vind ik erg mooi om mee te maken”.

Olympia

Olympia is een Grieks familierestaurant in de Havenkom en bestaat 32 jaar. Dimitra heeft het stokje van haar vader overgenomen samen met haar man. Die ze in de keuken van Olympia heeft ontmoet. “Ik vind het zo leuk om met onze gasten om te gaan, met hen te praten en te bedienen. Met lekker weer is het gekkenhuis! Vertelt Dimitra. “De drukte daar houd ik van, het eten, koken, bedienen, ik houd van het hele pakket.” vertelt Giorgos.

Oranjerie

De Oranjerie zit nu 24 jaar in het centrum van Haven. “Samen met mijn man run ik deze bloemenzaak. Ik vind het leuk om alles te decoreren en mooi te maken met nieuwe, leuke spullen. Maar het allerleukste vind ik het klantencontact. Mensen helpen. Dat vind ik denk ik ook wel écht het belangrijkste. Het is ook wel echt een dorp. Wij kennen iederéén. Het fijne aan een eigen zaak hebben is de vrijheid. Ook dat je zelf alles kunt inrichten en kunt maken zoals je wilt.” vertelt Monique.

Primera

De Primera aan de Marktgracht is de allereerste tabakszaak van heel Almere. Nancy is nu 3,5 jaar eigenaar van de tabak speciaalzaak. “Ik wilde altijd al een ondernemer zijn, een eigen zaak hebben. De klanten die hier over de vloer komen zijn elke dag anders, het contact met hen vind ik het leukste. Ik ben het type dat van een praatje houd. Waar kun je dat beter doen dan in een speciaalzaak met zo een groot assortiment als hier.”

Seni

Seni bevindt zich op de Markt en bestaat bijna een jaar. “Het is het eerste restaurant met Oost-Afrikaanse gerechten op het menu. Ik wilde altijd al een restaurant, een plek waar ik anderen mijn cultuur kan laten proeven en beleven.” vertelt Senait. “Alles wat je hier kunt eten komt rechtstreeks uit de Eritrese keuken, eten doe je dan ook met je handen. Ook het bier dat we serveren komt uit Eritrea”.

SeniorLive

In 2013 is stichting HierTV opgericht, Senior Live is een programmaonderdeel van de stichting. Het vormt een digitaal vangnet voor iedere Almeerder en biedt helpende handen bij computers, laptops, tablets en telefoons. “We hebben inloopspreekuren waarbij we mensen helpen, dit geeft veel voldoening en laat mensen blij de deur uitgaan”. De heren zijn het allen met elkaar eens. Het blij maken van mensen die zij kunnen helpen met de kennis over techniek staat voorop.

Silhouet

“Silhouet Maatkleding bestaat al 20 jaar! Ik zit nu zeven jaar in Almere Haven en ben altijd al ondernemer geweest. Wij maken kleding op maat en zijn gespecialiseerd in het maken van trouwjurken.” vertelt Yvonne. “Het leukste aan deze zaak is dat je altijd blije mensen over de vloer hebt en je draagt bij aan een speciaal moment in het leven van de mensen.”

ThuisinHoren

Corine en Raimond runnen samen de zorg speciaalzaak Thuis in horen. “Wij vinden het belangrijk dat klanten een ruime keuze hebben aan artikelen die hun gehoor verbeteren. Bij de ketens kun je vaak maar uit een aantal hoortoestellen kiezen.” vertelt Corine. “Door het brede aanbod, zijn de marges lager dan bij de andere aanbieders. Hier merkt de klant niets van.” vertelt Raimond. “We bedienen mensen van 0 tot 100 jaar, het gaat ons om de service en de tijd die we stoppen in het uitleggen van hoe een product werkt.”

VivalaCafe

Viva la Café is 4,5 jaar geleden ontstaan vanuit een foodtruck en cateringservice. In Almere Haven is het de eerste plek met zo een groot aanbod aan vegetarisch en veganistisch eten. “Ik kreeg steeds vaker de vraag vanuit mijn klanten of ik geen vaste locatie had. Dit wilde ik natuurlijk wel! Een locatie waar ik de catering en de vaste plek kon realiseren. Dat zag ik wel zitten. Uiteindelijk stond Bistro Rood te koop en nam ik het over.” vertelt Petra.